Parfemi su poezija

Parfemi su poezija

Sve je započelo s Nishane parfemom “Fan Your Flames”, nazvanom po istoimenoj pjesmi Rumija, sufijskog učitelja, mistika i pjesnika iz 13. stoljeća, punog imena Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî. Njegov stih “Rasplamsaj svoj život / Traži one koji raspiruju tvoj plamen” poslužio je kao inspiracija za istoimeni parfem ove istanbulske parfemske kuće, a sama ideja o poveznici pjesničkih stihova i parfemskih nota je za niche parfumeriju TOP postao izvor inspiracije za projekt “Parfemi su poezija”.

Inspirirani idejom da parfemska piramida može biti izvor inspiracije za stvaranje poezije, niche parfumerija TOP obratila se ključnoj figuri ovog projekta, glumici Sari Stanić Blažević, čije je veliko iskustvo na kazališnim daskama i velikim te malim ekranima, bilo  presudno za prenošenje poetske dimenzije našeg mirisnih putovanja. Na pola puta između formata radio-drame i A.S.M.R. Youtube sadržaja, Sara Stanić Blažević je u improviziranom tonskom studiju od banalnih popisa nota koje parfem sadrži uspjela stvoriti čarobnu atmosferu u kojoj se susreću svjetovi poezije i parfema.

Njezin glas, obavijen magijom riječi, poput finog opojnog mirisa, vodio je slušatelje na putovanje kroz svijet zvučnih krajolika, gdje su se mirišljave riječi miješale s ironičnom glazbom Ludwiga von Beethovena, Toma Tykwera, Chopina, grupe Air, Jun Miyakea, Max Richtera i Madonne. Sara je svojom izvedbom parfemskim piramidama dala život, pretvarajući puke riječi u žive senzacije, dok je svaki opisani sastojak postao čarobni element u njezinoj priči.

Njezina interpretacija nije bila samo opis, već poziv na putovanje uma i osjeta, gdje su se riječi stapale s emocijama, stvarajući kompleksnu sliku koja je nadilazila samu kompoziciju parfema. Kroz njezin glas, parfem više nije bio samo miris, već iskustvo, putovanje kroz dubine osjećaja i misli.

Dok je Sara otvarala vrata mašte svojim riječima, slušatelji su se osjećali kao da su zakoračili u svijet čarobnog, gdje su mirisi postajali boje, a zvukovi postajali oblici. Njezina interpretacija nije samo produbila razumijevanje parfema, već je otvorila nove horizonte za ljubitelje umjetnosti i ljepote, pokazujući kako poezija i parfem mogu biti nerazdvojni suputnici u putovanju kroz život.

12 parfema i glumica

U projektu su sudjelovali 12 parfema koji se subjektivno mogu okarakterizirati kao poetičnima, i njihove note koje se—kada su izgovorene na pravi način—čine kao poezija. Među njima je naravno popularni parfem Nishane Fan Your Flames pod naslovom “Rasplamsajte svoj život” s notama duhana, ruma i hrastove mahovine, ali i superosvježavajući Omanluxury Overdose pod naslovom “Predoziranje svježinom”,  Carner Barcelona Besos, Ex Nihilo Love Shot, Francesca Bianchi Lover’s Tale, Filippo Sorcinelli Unum Lascia ch’io pianga, Byredo Animalique, Éditions de Parfums Frédéric Malle Rose Tonnerre, Nasomatto Narcotic V, Juliette Has a Gun Lipstick Fever, Casamorati Gran Ballo, Une Nuit Nomade Love at First Sight i Pierre Guillaume L’Air et l’Éros.

Nishane Fan Your Flames
Sara Stanić Blažević

Sara Stanić Blažević

“Na mirise, kao i na poeziju, reagiramo i glavom i srcem i želucem. Kad su prava remek-djela, oni su nezaboravni, i ostavljaju bez daha, ali ne i bez riječi. A kao i dobroj poeziji, osobna interpretacija im ne šteti nimalo.”, izjavila je Sara Stanić Blažević, velika ljubiteljica parfema, za koje je rekla da su “poput dobre poezije, jer te dobar parfem te pogodi na mjesto za koje nisi niti znao da ti je osjetljivo. Evokativni i emotivni, možemo bez njih ali sa njima život je ljepši.”

Saru Stanić Blažević možete zapratiti na njezinom Instagram profilu,

a projekt “Parfemi su poezija” možete poslušati i pogledati u cijelosti na TOP Niche Perfumery na linku ovdje.